“Nikada nećemo saznati vrednost vode, dok konačno ne presuši.” – Thomas Fuller

Srbija je jedna od zemalja sa najvećom potrošnjom vode u Evropi. Sa druge strane, UN (Ujedinjene nacije), svrstale su Srbiju na listu prvih 50 zemalja sveta koje su bogate čistom, pijaćom vodom i koja raspolaže velikim rezervama vode. U našoj zemlji je registrovano oko 300 različitih tipova voda i izvorišta, od čega se koristi samo 3%, dok ostatak odlazi u reke.

 

Specijalni rezervat prirode Uvac

 

Vlasnici ovih izvorišta, u poslednjih desetak godina, postale su strane kompanije. Gotovo 80% flaširane vode koja se puni u Srbiji je u rukama kompanija iz Nemačke, Amerike, Francuske i Holandije.

 

Izvor Vlasinačka Rosa

kompanija Coca-Cola, Amerika

 

Palanački Kiseljak

kompanija Kolinska, Slovenija

 

Knjaz Miloš

Mid Europa Partners, London

 

BB Minakva

Global Water Investment Group, Devičanska ostrva

 

Beogradska industrija piva,

koja eksploatiše i flašira mineralnu vodu

kompanija Alita i United Nordic Beverages, Litvanija i Švedska

 

Mivela

kompanija Agrokor, Hrvatska

 

Srbija je u tišini prodala izvorišta vode bez javne rasprave, bez mišljenja javnosti i saglasnosti svojih građana. Naša zemlja nije iskoristila šansu da kroz svoj najbogatiji prirodni resurs državu pretvori u strateški važnu i bogatu zemlju.

Tih 60 miliona evra ostvarenih prodajom nije iskorišćeno da se reše problemi sa vodosnadbevanjem u našim gradovima.

Prema Zakonu o vodama, vodni resursi se tretiraju kao javno dobro a sama izvorišta se ne mogu privatizovati već su u vlasništvu Republike Srbije, koja izdaje dozvole za njihovo korišćenje. Vodeći proizvođači flaširane vode u Srbiji već su stekli pravo na eksploataciju izvorskih voda, navodno na 99 godina.