Nekoliko dana nakon Svetskog prvenstva u fudbalu koje se održalo u Americi 1994. godine, i povrtaka u svoj rodni grad Medeljin, fudbaler Andres Escobar, koji je igrao odbranu za kolumbijski nacionalni tim, pronađen je mrtav.

Smrt fudbalera je bila najšokantniji trenutak samog prvenstva koja je to fudbalsko takmičenje bacila u drugi plan.

Ubistvo se dovodi u vezu sa postignutim autogolom koji je Escobar dao, što je Americi dalo prednost u igri, kao i porazom Kolumbije 1-2, što je dovelo do eliminacije kolumbijskog tima iz daljeg takmičenja.

 

 

Kolumbijski tim koji je činio i talentovani Karlos Valderama i napadač Faustino Asprila, kod kuće su kritikovani za ispadanje u relativno lakoj grupi u kojoj su bili i Rumunija i Švajcarska.

Motiv ubistva nikada nije zvanično rasvetljen ali se kasnije saznalo da je 27-ogodišnji Andreas Escobar ubijen baš zbog postignutog autogola, što je dovelo do velikog gubitka u opkladi kolumbijskog kralja droge Pabla Eskobara, za koga se sumnjalo da je nalogodavac ubistva mladog fudbalera.

 

 

Humberto Munoz Castro, koji se povezuje sa moćnim kolumbijskim kartelom, uhapšen je i priznao je da je izvršio ubistvo. Nikada nije otkrio ko su nalogodavci, a osuđen je na kaznu zatvora od 43 godine. Odslužio je samo 11.

Fudbaler Andres Escobar Saldariaga ostao je upamćen i po svojoj rečenici:

“Život se ne završava ovde.”