Kako cene nekretnina u svetu dostižu neverovatne cifre, ne samo za nas u Srbiji, već i za najveći deo stanovnika zemalja gde su cene lansirane u nebo, trend mikro stanova je u usponu.

U pitanju je ono što mi zovemo garsonjera, ali za razliku od garsonjera kakve postoje kod nas, ove su posebno i planski izgrađene, tako da se prostor maksimalno iskoristi. Nameštaj se obično posebno dizajnira i pravi kao modularan, kako bi se prostor oslobodio kada se npr. krevet ne koristi, a da po potrebi uvek bude na dohvat ruke.

 

 

Veličina ovih stanova se kreće od 14-32 kvadratna metra. Krevet nestaje u zidu, stolovi se pretvaraju u police ili se uvlače u drugi deo nameštaja i sve je sakriveno, a po potrebi tu.

U velikim gradovima Amerike, Engleske, Nemačke itd. gde su cene nekretnina nerealno visoke, mladim ljudima su ovi mikro stanovi jedina opcija. Nekome se dopadaju toliko da bi u njima mogli da žive duži vremenski period, a neki su tu samo ternutno, dok se ne snađu za neki drugi i veći prostor.

 

 

Nakon što su zaključili da ovakav oblik stanovanja ima potražnju, investitori uveliko grade zgrade u kojima su dostupni samo ovakvi stanovi. Ono što je zanimljivo je da, iako je logika stvari takva da manji stan manje košta, ovde to nije slučaj. Samo u Njujorku, mesečan zakup mikro stana košta u proseku 2700 dolara.