Koliko ti puta mesečno pregori sijalica i to nekako baš kada ti najviše treba? Često, reklo bi se. Pa onda u kupatilo ubaciš lampu iz spavaće, spavaću sobu osvetliš svetlom iz dnevne sobe, dok pri odabiru stvari ispred regala koristiš blic mobilnog telefona, sve dok se ne setiš da kupiš i promeniš sijalicu… U kupatilu.

 

 

Za često pregorevanje sijalica i vandredno stanje u svom stanu, možeš da zahvališ ekipi biznismena, koji su se 1924. godine okupili na tajnom sastanku u Ženevi i uticali na svet kakav danas poznajemo, tačnije, na sijalice kakve danas poznajemo. Ti biznismeni su bili predstavnici vodećih firmi za proizvodnju sijalica, koje i danas postoje i čije sijalice i dalje kupujemo.

Ova grupa nazvala je sebe Phoebus kartelom, a za cilj je imala da nadgleda i reguliše proizvodnju i prodaju sijalica širom sveta. To je prvi kartel koji je svoju mrežu razvio u celom svetu, putem manjih proizvođača koji su bili pod njihovom kontrolom.

Zadatak koji je kartel postavio svojim inženjerima je da, upotrebom materijala lošijeg kvaliteta, naprave sijalicu sa kraćim životnim vekom. Sa tadašnjih 2000 časova koliko je sijalica mogla da traje, trebali su da skrate radne sate na pola, tačnije 1000 časova. Uprkos tome, svoje sijalice su reklamirali kao najkvalitetnije, da sijaju najsvetlije i da su mnogo efikasnije od bilo kojih drugih sijalica. Takođe su koštale skuplje od ostalih, konkuretnih sijalica.

Brzo trošenje sijalica i njihovo konstantno menjanje i kupovina su im bili jedini cilj, pored svega što su pričali, jer se profit neće uvećati od kvalitetnih sijalica koje sijaju dugo.

 

 

Svaka firma koja je bila pod lupom ovog kartela, morala je da šalje uzorke svojih sijalica na testiranje u laboratoriju koja se nalazila u Švajcarskoj, kako bi se kartel uverio da se sve radi po njihovim pravilima. Ukoliko je neka sijalica trajala kraće ili duže, firma je plaćala kaznu.

Prošle su 4 godine od kako su u prodaju pustili sijalice lošijeg kvaliteta, i prodaja je porasla sa 335.7 miliona na 420 miliona prodatih sijalica.

Operacije Phoebus kartela prekinuo je Drugi svetski rat, a ono po čemu će još ostati upamćen je stvaranje tzv. planirane zastarelosti, (eng. planned obsolescence), gde se proizvodima namerno skraćuje životni vek kako biste morali da kupujete nove. Zvuči vam poznato?

Iako danas gotovo svi prelazimo na LED sijalice, koje traju daleko duže od običnih sijalica sa tzv. žaruljom, vredi se podsetiti istorije. Uostalom, ako na LED sijalici piše da će trajati 10, da li ćete se toga setiti ako pregori posle 6 godina?

 

Kako ti ne bi promakli novi sadržaji MINT portala, zaprati nas na Instagramu a možeš da lajkuješ i stranicu na Facebook-u!