Kako je nuklearni incident u Vinči promenio tok svetske medicine

Dok se na HBO-u prikazuje serija “Černobilj” o nukleranoj katastrofi u istoimenom mestu u tadašnjem SSSR-u, za koju je čuo i posledice osetio ceo svet, zanimljivo je osvrnuti se na jednu vrlo značajnu i istinitu priču koja se desila u Srbiji, tačnije tadašnjoj Jugoslaviji, 28 godina pre Černobilja, 15. oktobra 1958. godine.

Mesto dešavanja ove priče je Institut za nuklearna istraživanja u Vinči, koji se nalazi 15 kilometara nadomak Beograda. Mnogi nisu znali šta se tamo tačno dešava i kakva se istraživanja vrše, ali jedan događaj će učiniti da za Vinču čuje čitava Evropa i svet.

Da bi priča bila potpuna, neophodno je da se osvrnemo na sam početak. Glavni krivac za nastanak Instituta je niko drugi do Josip Broz Tito. Bio je umešan i glavni u svemu i za sve, pa i u ovoj priči. Nakon što je Staljinu i tadašnjem SSSR-u rekao tzv. istorijsko: “Ne!”, mnoge stvari u zemlji su se promenile.

Jedna od ambicioznih i megalomanskih odluka nakon ovog trenutka je bila da se Jugoslavija posveti nuklearnim istraživanjima, u korist proizvodnje nuklearne energije. Tako je bar izgledalo na prvi pogled. Na “drugi pogled”, iza jeftine energije krila se mogućnost za razvoj nuklearnog oružja, koje bi Jugoslaviji obezbedilo moć i nezavisnost, naročito nakon raskida sa SSSR-om.

Tako na Titov zahtev počinje izgradnja kompleksa u Vinči koji će se baviti nuklearnim i drugim istraživanjima. Zemlja u tom trenutku prilično osiromašena, ipak kreće u ovaj poduhvat.

Izgradili su se potrebni objekti, nabavljen je deo opreme, naučnici su počeli da rade, ali su se susreli sa nečim potpuno novim i donekle nepoznatim, bar u praksi. Sve je to za njih, ali i samu državu bila nepoznata teritorija kojom su odlučno koračali.

S obzirom da su u to vreme dve najveće nuklearne sile bile Amerika i Rusija, koje su bile u konfliktu tj. Hladnom ratu, na njih nije moglo da se osloni kao na zemlje koje će pomoći nuklearni razvoj bilo koje zemlje pa ni Jugoslavije.

Našim naučnicima su u pomoć pritekli Norvežani. Naši inženjeri su išli na stručna usavršavanja i obuke u Norvešku za potrebnim praktičnim znanjem koje im je najviše nedostajalo. Nakon toga, kreće se sa konkretnim nuklearnim istraživanjima.

6 mladih inženjera je tog dana radilo na eksperimentu na nuklearnom reaktoru u Institutu “Vinča”. Ništa nije bilo neobično sve do trenutka kada su merni instrumenti poludeli i pokazivali najveće vrednosti na svojim skalama a u vazduhu se mogao osetiti ozon, što je ukazivalo da je smrtonosna količina radijacije prisutna u vazduhu prostorije.

Brzo su reagovali i napustili prostorije ali jedan je morao da se vrati kako bi zaustavio dalji rad reaktora i time sprečio mnogo veću katastrofu čije posledice bi osetila cela zemlja ali i region. Nakon što su se javili u lokalnu ambulantu, poslati su u bolnicu na dalja ispitivanja.

Zaključeno je da Jugoslavija ne može da ih leči od količine radijacije koju su primili i da ih je potrebno hitno poslati avionom u Pariz, u bolnicu Kiri, gde će ih pregledati i na lečenje uputiti iskusniji lekari.

Jedino rešenje je bila transplantacija koštane srži koja do tada nigde u svetu nije urađena i postojala je samo u okviru eksperimenta i istraživanja.

Upozanti sa situacijom, inženjeri su pristali na ovaj poduhvat, a kao donori su se odazvali brojni građani Pariza, koji su takođe bili upoznati sa mogućnošću komplikacija pa čak i smrti. Nisu se obazirali na upozorenja i pristali su da pomognu mladim inženjerima iz Jugoslavije.

Operacija je uspešno završena za sve, osim za Životu Vranića koji je preminuo mesec dana od dolaska u bolnicu jer je primio najveću dozu zračenja, ostavši da isključi reaktor. To je prvi zabeležen slučaj u svetu da je neko preminuo usled izloženosti velikoj dozi zračenja ali i prvi put u svetu da je izvršena transplantacija koštane srži što će zauvek promeniti tok medicine.

“Na dan incidenta nijedan od instrumenata za aktiviranje alarma ili automatsku kontrolu reaktora nije bio u funkciji. Nema potrebe da naglašavam da instrumente nismo poskidali mi… Nažalost, komisija je propustila da utvrdi ko je isključivao sigurnosni sistem i zašto se eksperiment uopšte radio kada nije bilo ključnog pisača, sa koga ide signal za zaustavljanje reaktora” – piše inženjer Hajduković o događajima na dan incidenta.

Nakon nesreće, inženjer Hajduković je primio poziv u kome mu je preneto da je Leka Ranković, svim inženjerima preneo da bi svako objavljivanje bilo kakvih podataka o incidentu štetilo ugledu Jugoslavije i da bi se to smatralo kao neprijateljski akt.

„Komentarišite kad prođe tridesetak godina, a sada je bolje da ćutite.“

Identično zataškavanje od strane vlasti se desilo 28 godina kasnije i u Černobilju, kada su umesto hitne evakuacije i preduzimanja raspoloživih mera zaštite svojih građana, čelnici države krili realno stanje na terenu i time direktno ugrozili hiljade života.

Prijavi se na Mint newsletter!

Novi sadržaji na tvom mailu

9 komentara

 1. Sta li je sa tom Vincom danas? Vevrovatno sluzi za partijske kadrove i izvlacenje novca na neka besmislena istrazivanja.

  2+

 2. Sta cemo sve tek saznati kako vreme bude prolazilo i istorija se otvarala… Mnogo toga je i dan danas aktuelno a da ne pricam o naslednicima svih tih bahatih od pre 30, 40 godina.

  1+

 3. Pa nista ovo onda nije neuspeh. Sreca u nesreci je bila da je transplantacija uspela i to bas tada nad ovim pacijentima. Ima na yt stara tv serija koju je tada televizija beograd snimala bas o ovom dogadjaju. Zove se Ozraceni. Naivna, ali za to vreme dobra.

  1+

 4. Serija Cernobilj je ooooooodlicna! Mada vidimo da i mi imamo materijala za nesto slicno. Strava ste mint!

  2+

 5. Koliko god neko mislio drugacije, billi bismo druga zemlja da smo imali nesto nuklearno… SIla jaceg je oduvek vazila. Ex yu su demontirali bas da ne bi to i postala dok sa druge strane danas imamo EU.

  0

  1. Pre par godina u neformalnoj prici sa pukovnikom na VA – da ne spominjem ime , covek je izneo tvrdnju da se raspad Jugoslavije desio zbog jednog cinovnika koji je bio zaduzen za klasifikovanje dokumentacije instituta. Naime greskom je skinuta oznaka strogo poverljivo na rezultate istrazivanja u koje je imao uvid samo drzavni vrh. Tako su strane agencije doznale da se u Vinci ne pravi nikakvo nuklearno naoruzanje i da je to najbolji blef Tita. Dalje je sve poznata istorija, cepali su drzavu ko je kako hteo, mogao i bio placen za to.

   1+

 6. Tito prevara. On je lik sve vreme varao i sprdao se. Od onog svemirskog programa koji je prodao amerikancima do nuklearnog sta god…

  0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*