Kako su Rusi namestili medalje na Olimpijskim igrama u Sočiju?

Zahvaljujući Dr. Grigory Rodchenkov-u, glavnom čoveku ruske antidoping laboratorije, saznali smo neverovatne činjenice o tome kako je za potrebe svoje države, Rusije, razvijao i vodio doping programe za potrebe Olimpijskih igara u Sočiju.

Kako su Rusi namestili medalje na Olimpijskim igrama u Sočiju
Kako su Rusi namestili medalje na Olimpijskim igrama u Sočiju

Najmanje 15 medalja, osvojeno je zahvaljujući ovom programu, koji je kreiran kako bi se osigurala prednost Rusije na Olimpijskim igrama.

Prema njegovom svedočenju, specijalne bočice sa urinom, koje su se sakupljale kako bi se izvršili testovi na doping, agenti tajne službe Rusije su dobijali kroz rupu na zidu prostorije, u toku noći, koje su potom iznosili iz zgrade u svoju zgradu koja je specijalno bila napravljena za ove potrebe, gde su ih otvarali, menjali čistim urinom i potom vraćali nazad, spremne za testiranje.

Ono što je zanimljivo, jeste da su te bočice specijalno napravljene za ove potrebe i nakon zatvaranja toliko osigurane, da ih je nemoguće otvoriti, osim specijalnom mašinom, koju proizvodi proizvođač bočica. Veruje se da su u toj drugoj zgradi, agenti tajne službe, imali tu mašinu koju su Rusi sami napravili, jer svakako nisu mogli da je kupe od proizvođača, jer bi se znalo za šta bi bile korišćene.

Kako su Rusi namestili medalje na Olimpijskim igrama u Sočiju
Kako su Rusi namestili medalje na Olimpijskim igrama u Sočiju

Do kraja takmičenja, Dr. Rodchenkov tvrdi da je na ovaj način zamenjeno preko 100 bočica. Nakon analiza, niko od sportista nije imao pozitivne testove na doping, a Rusija je osvojila najviše medalja u istoriji ovog takmičenja, čime je prestigla SAD.

“Ljudi slave svoje osvojene Olimpijske medalje, a mi menjamo njihov urin i sve mirno posmatramo. Bili smo toliko dobro opremljeni, naoružani znanjem i iskustvom i perfektno organizovani za Soči kao nikada do sada. Sve je radilo kao švajcarski sat.”

Nakon završenih Olimpijskih igara, Dr. Rodchenkov je odlikovan prestižnimOrdenom prijateljstva, koji mu je uručio predsednik Rusije Vladimir Putin.

Dr. Grigory Rodchenkov tvrdi da je nalog za ovaj program i čitavu prevaru stizao od samog vrha države i da je morao da sprovodi u delo ono što je naređeno.

Sve ove, i detaljnije informacije, Dr. Grigory Rodchenkov je otkrio udokumentarnom filmu Icarus, koji je toliko uzdrmao čitavu svetsku javnost, sportiste, države učesnice pa i politički vrh Rusije, a svim ruskim sportistima, bilo je zabranjeno učešće na Olimpijskim igrama koje su se održale u Riju 2016.

Dr. Grigory Rodchenkov je čitavu priču o dopingu, pored dokumentarnog filma, izneo časopisu The New York Times, a ubrzo, zbog straha za svoj život i bezbednost, stavljen je u program zaštićenih svedoka. Danas živi u Americi na nepoznatoj lokaciji.

Prijavi se na Mint newsletter!

Novi sadržaji na tvom mailu

10 komentara

  1. Sve nesto verujem da NBA kosarkasi nisu na necemu. Igraju kao azdaje, i kao sve od treninga. Pa dobro je bilo ono poredjenje kada smo igrali protiv njih, iz Space Jama.

    0

  2. Gledala sam ovaj film i neverovatan je. Samo stavite na pocetku teksta spoiler alert:) Sada se covek koliko sam videla operisao, plasticna operacija je u pitanju.

    1+

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*