Severni pol će ovim tempom u potpunosti nestati do 2040. godine

Kada je ova tema u pitanju, uvek nam deluje nekako strana i daleka. Severni pol jeste daleko, ali daleko od toga da se ne tiče svih nas. Uopšte nije važno koliko smo udaljeni od Severnog pola jer njegovo otapanje i nestajanje utiče podjednako na sve.

Svake godine je na društvenim mrežama aktuelan po jedan video klip neke devojčice koja čita svoj tekst o globalnom zagrevanju i u kom poziva predsednike zemalja sveta da se ujedine oko ovog zajedničkog problema. I tako godinama unazad.

Severni pol tj. Arktik se topi i nestaje mnogo brže nego što se očekivalo i predviđalo. Toliko brzo, da bi ovim tempom mogao da nestane između 2030. i 2040. godine. Blizu zar ne?

otapanje severnog pola

Kada smo o ovome učili u školi, nismo imali predstavu o čemu se tu zapravo radi, prognoze su bile drugačije i stekli smo utisak da je to na nekoj drugoj planeti a ne na ovoj jednoj jedinoj koju imamo.

Postoje i oni koji su na to gledali kao na događaj koji će se dogoditi u dalekoj budućnosti, pa zbog toga valjda ne treba da nas interesuje, jer nas tada uveliko neće biti. Ili mi živimo duže nego što smo planirali pa smo se približili tom događaju ili je sam događaj stigao do nas iznenađujuće brzo.

Temperatura vazduha je sve veća, pa tako i temperatura vode. Ovo čini da se lednici otapaju mnogo brže. Zimski period kada je voda dovoljno hladna da bi se zamrznula postaje sve kraći, pa je tako i vreme za formiranje novog leda skraćeno.

Sada se svi slažu da je uzrok otapanja lednika globalno zagrevanje. Gotovo svi. Ne slaže se jedan čovek. I veliki broj ljudi čije interese zastupa a koji su jedni od uzročnika globalnog zagrevanja. U pitanju je predsednik Amerike, Donald Tramp.

Na samitu najjačih ekonomija sveta, poznatim pod nazivom G20, lideri zemalja učesnica su potpisali tzv. Pariski sporazum koji ih obavezuje na smanjenje emisija štetnih gasova, prelazak na obnovljive tj. zelene izvore energije i niz drugih mera, kako bi se postojeća šteta za početak ublažila. Ali ne i Donald Tramp. Za njega globalno zagrevanje ne postoji, a izveštaji i upozorenja naučnika ga očigledno ne zanimaju, jer on kao predsednik zna bolje od njih.

Čitava ova situacija utiče i na životinjski svet koji živi na Severnom i Južnom polu. Polarni medvedi tako žive samo na Arktiku a pingvini samo na Antarktiku. Ove životinje drugi dom nemaju. Kao ni mi drugu planetu.

Došli smo u situaciju kada se nerviramo i brinemo zbog beznačajnih stvari, dok one najbitnije gotovo da i ne primećujemo ili loptu prebacujemo u tuđe dvorište, sa idejom da te velike probleme treba da reši neko drugi i da se nas ne tiču. Otapanje Arktika je najvažniji događaj našeg vremena! Otapanje Arktika je horor kome svedočimo!

via GIPHY

Prijavi se na Mint newsletter!

Novi sadržaji na tvom mailu

5 komentara

  1. Naravno da se Tramp povlaci jer cuva naftase. Ne zanima njega zelena energija sve dok tu ne bude jak lobi od kog ce i on i svi ostali imati koristi. Strasno je kakve glave se pitaju za bilo sta danas!!!

    2+

  2. Hvalimo se tehnologijom koju imamo i koliko smo razvili sve i svasta, automobili puni elektronike, kompjutera, navigacija a i dalje idu na unutrasnje sagorevanje kao pre 100 godina. Sustina ostala ista, samo se sminka menja.

    9+

  3. Koje smo mi stetocine to je neverovatno. Razmnozavamo se kao bubasvabe, unistavamo prirodu, sve resurse potrosismo i unistavamo ih dodatno… Pakao. I bas kao sto pise u clanku ne dotice nas se kao da se ne desava nama.

    8+

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*