Srbija je prodala 80% izvora čiste pijaće vode, stranim kompanijama!

“Nikada nećemo saznati vrednost vode, dok konačno ne presuši.” – Thomas Fuller

Srbija je jedna od zemalja sa najvećom potrošnjom vode u Evropi. Sa druge strane, UN (Ujedinjene nacije), svrstale su Srbiju na listu prvih 50 zemalja sveta koje su bogate čistom, pijaćom vodom i koja raspolaže velikim rezervama vode. U našoj zemlji je registrovano oko 300 različitih tipova voda i izvorišta, od čega se koristi samo 3%, dok ostatak odlazi u reke.

Vlasnici ovih izvorišta, u poslednjih desetak godina, postale su strane kompanije. Gotovo 80% flaširane vode koja se puni u Srbiji je u rukama kompanija iz Nemačke, Amerike, Francuske i Holandije.

 

Izvor Vlasinačka Rosa

kompanija Coca-Cola, Amerika

Palanački Kiseljak

kompanija Kolinska, Slovenija

Knjaz Miloš

Mid Europa Partners, London

BB Minakva

Global Water Investment Group, Devičanska ostrva

Beogradska industrija piva,

koja eksploatiše i flašira mineralnu vodu

kompanija Alita i United Nordic Beverages, Litvanija i Švedska

Mivela

kompanija Agrokor, Hrvatska

 

Srbija je u tišini prodala izvorišta vode bez javne rasprave, bez mišljenja javnosti i saglasnosti svojih građana. Naša zemlja nije iskoristila šansu da kroz svoj najbogatiji prirodni resurs državu pretvori u strateški važnu i bogatu zemlju.

Tih 60 miliona evra ostvarenih prodajom nije iskorišćeno da se reše problemi sa vodosnadbevanjem u našim gradovima.

Prema Zakonu o vodama, vodni resursi se tretiraju kao javno dobro a sama izvorišta se ne mogu privatizovati već su u vlasništvu Republike Srbije, koja izdaje dozvole za njihovo korišćenje. Vodeći proizvođači flaširane vode u Srbiji već su stekli pravo na eksploataciju izvorskih voda, navodno na 99 godina.

Prijavi se na Mint newsletter!

Novi sadržaji na tvom mailu

15 komentara

 1. Bila je ona afera oko Knjaz Milosa i Divca, kada je hteo da kupi, pa mu nisu dali… Ko zna ko je kome namestio firmu i za koje pare. Divac bar zivi u Srbiji, zna koliko i gde mora da se podmaze.

  0

 2. U Americi postoje brendovi koji pune flase sa gradskog vodovoda tj slavine i prodaju kao ne znam kakvu vodu. Mislim da je jedna od takvih kompanija u vlasnistvu Nestle, ciji direktor je jednom prilikom izjavio kako voda nije opste dobro i pravo coveka i kako mora da se naplacuje i eksploatise.

  0

 3. Koliko samo manjih izvora postoje po Srbiji, sa cistom, pijacom vodom na koju niko i ne obraca paznju. Pored puteva, u sumama itd.

  0

 4. Tek cemo mi saznati za par godina sta je sve prodato. Jedan dan ce nam neko u kuce uci i izbaciti nas napolje, jer je neko prodao umesto nas. E drzavo, trula banano!

  0

 5. Stekla sam naviku da kupujem flasiranu vodu i zbog nas starijih i zbog dece. Sada kada probam ovu sa cesme, prepoznajem u stvari da postoji ogromna razlika. Ova flasirana je sigurno pitkija i zdravija.

  0

 6. Nasa voda sa slavine je prilicno ok za pice. Jedino sto je tvrda tj. ima dosta kamenca. Ostalo je ok. Mada ne znam da li je tako po citavoj Srbiji.

  0

 7. Voda je nova nafta. Ko je bude imao, bice bogata zemlja. Mi jesmo bogata zemlja, vodom i je umemo to da cuvamo i iskoristimo. Amerikanci flasiraju vodu sa slavina i prodaju.

  0

 8. Devicanska ostrva. Pa to je neki nas lopov kupio. Vidi se da nemaju pojma kako da upakuju proizvod. Odaje ih i lokacija i flasa.

  0

 9. Zemlja u vojvodini prodata, aerodromi prodati, voda prodata, fabrike prodate… Na kraju cemo stvarno pod jednu sljivu.

  0

 10. Na kraju cemo da placamo nasu vodu, strancima koji za jedno radno mesto dobijaju 10000 evra od drzave. Pokloni im opste dobro, pa jos naplati gradjanima. Tako to radi drzava kojoj je stalo do gradjana. Uzas.

  0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*