Zašto smo prestali jedni drugima da šaljemo novogodišnje čestitke?

Nismo oduvek imali internet. Nismo oduvek imali Facebook, Viber, WhatsApp. Nismo oduvek slali mailove. Nekada smo, za vreme praznika, redovno slali čestitke. Bakama i dekama, rođacima, prijateljima. Pažljivo smo birali kome ćemo koju poslati i sa kakvom porukom. Još uvek nesigurnim, dečijim rukopisom, želeli smo ljudima srećnu novu 1990. i neku, zdravlje, ljubav i sreću.

Dobro poznati crteži su oslikavali pravu zimu. Mnogo snega, tople domove, Sneška Belića, Deda Mraza i sve što je simbol zime. Sve je to asocijacija na detinjstvo, bezbrižnost, sigurnost. Čestitke su dugo posle praznika obavezno stajale negde na katodnom televizoru, nekoj polici ili su bile uglavljene u ćošak slike na zidu.

Kasnije se premeste u kutiju ili album sa fotografijama, pa redovno na njih naletimo kada se setimo da pokažemo nekome kako smo izgledali u osnovnoj ili srednjoj školi. Evociraju uspomene, izmame osmehe ali i setu. Podsete nas na vreme koje je prošlo, vreme koje je zaboravljeno ali i na neke ljude kojima su bile poslate, a kojih više nema.

Danas su se stvari promenile. Čestitke su zamenile instant copy-paste poruke koje šaljemo svima ili ko se seti nekog novogodišnjeg stikera pa i njime upotpuni novogodišnju poruku. Neko ne šalje nikakve poruke jer jednostavno ne voli tu novogodinjšu groznicu, i to je ok. Stikeri i poruke budu zatrpani i nestanu, pa tako kasnije nemate te momente sete kao sa papirnim čestitkama. Što je možda i dobro.

Setite se, kada ste poslednji put poslali ili dobili pravu novogodišnju čestitku, u koverti, adresiranu na vaše ime? Tehnološke promene utiču na naše živote, ali utiče i lenjost. Zašto smo postali lenji i zašto smo dozvolili da prekinemo tu naviku slanja čestitki? Za to nam nije kriva tehnologija. Sami smo krivi.

Ništa nas ni sada ne sprečava da izađemo do knjižare ili novogodišnje tezge i potražimo, baš kao nekada, one nama najlepše i adresiramo ih na imena osoba do kojih nam je stalo. Pa neka stignu i sa zakašnjenjem. U stvari, kada su čestitke u pitanju, kada god da stignu, stići će u pravo vreme.

Prijavi se na Mint newsletter!

Novi sadržaji na tvom mailu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*